* De què parlem?
Cada dia és més habitual viatjar a països llunyans per plaer, per feina, per visitar familiars o coneguts, o fins i tot per motius mèdics o religiosos. De la mateixa manera arriben al nostre país viatgers provinents de tot el món. Això pot comportar riscos sanitaris, tant en funció del viatger com en funció del tipus de viatge del què es tracti. El destí del viatge condiciona molt els riscos amb què ens podem trobar. Els canvis mediambientals als quals la persona no està acostumada, l’exposició a malalties infeccioses, la falta de condicions higièniques o serveis mèdics precaris en serien exemples. Cal, doncs, demanar informació sobre els possibles riscos existents a la zona on ens dirigim abans d’emprendre un viatge. Una bona planificació de la ruta i una informació sanitària correcta del país de destinació, juntament amb les mesures adequades de prevenció de possibles riscos, faran que puguem gaudir del nostre viatge.
Qualsevol persona que vulgui viatjar a un país en desenvolupament hauria de consultar un centre mèdic especialitzat en medicina del viatger com a mínim entre quatre i vuit setmanes abans del dia de sortida. A les unitats de salut internacional ens informaran de tots els detalls dels riscos sanitaris de la zona a la qual ens dirigim i també de les possibles mesures preventives que cal prendre. En funció d’on anem, seran adequades determinades vacunes o medicació preventiva per evitar riscos de malalties. A més caldrà fer atenció a la farmaciola bàsica segons les necessitats individuals.
No és el mateix que viatgi una persona sana de mitjana edat que un nadó, una embarassada o una persona gran amb malalties cròniques ja existents. Les necessitats de cadascú són diferents. Tampoc no és el mateix un viatge curt que un de llarga durada, ni viatjar a llocs desenvolupats o a d’altres on hi hagi falta d’higiene. L’especialista en salut internacional ens informarà dels riscos sanitaris associats al nostre viatge.
Després de gaudir del viatge que havíem preparat durant tant de temps, seria bo una revisió mèdica a la tornada en cas que aparegui febre o altra simptomatologia que faci pensar en una malaltia importada del país on hem estat. En gent gran amb patologies cròniques això és especialment important, com també ho és si hem estat més de tres mesos en un país en desenvolupament.
A la pàgina web de l’OMS (http://www.who.int) ens podem informar de tot el que fa referència a salut i viatges, com ara riscos de malalties per zones, vacunacions, precaucions generals per al viatge, etc.
* RECORDEM QUE….
Els serveis de salut internacional de l’ICS:
>> Ens poden assessorar sobre els riscos i les mesures preventives que cal prendre segons el país on volem anar.
>> En funció del nostre destí ens indicaran quines vacunes cal que ens posem o quina medicació preventiva ens pot fer falta (per exemple, antipalúdics).
>> Ens poden donar informació sobre la farmaciola bàsica que ens cal portar.
>> Ens poden atendre en cas de malaltia importada del país de destí, després del viatge.
A més, podem trobar informació actualitzada sobre salut i viatges a la pàgina web de l’OMS.