* De què parlem?
L’ambient que envolta l’ull està sempre humit per les llàgrimes, que fan com una pel·lícula que el protegeix de l’entrada de partícules estranyes, el lubrica i ens ajuda a tenir una visió clara. Quan manca aquesta humitat parlem d’ull sec (US). Això pot succeir per manca de llàgrima o perquè, encara que n’hi hagi, sigui de mala qualitat. En aquesta cas, l’ull ja no està tan lubricat i, per tant, podem tenir molèsties i problemes visuals. Podem notar punxades, picor, coïssor, sequedat, visió borrosa, sensació de cos estrany, augment de la sensibilitat, llagrimeig, etc.
Aquest problema pot estar causat pel mateix envelliment, per factors ambientals, per canvis hormonals, per algunes malalties, per alguns medicaments que comportin sequedat, tractaments de làser als ulls, ús de lents de contacte, etc. Però no en tots els casos hi ha el mateix problema en la pel·lícula protectora de l’ull. Ens podem trobar amb el cas d’una llàgrima amb menys viscositat a causa d’una alteració de la capa lipídica, o una alteració en el component aquós, que dóna la sensació que s’hi té sorra.
* Què puc fer si noto l’ull sec i em causa molèsties?
En un primer moment és pot fer ús de llàgrimes artificials per alleujar les molèsties i millorar la salut ocular. Es poden utilitzar en funció de les necessitats i no estan contraindicades en cap situació. El que pretenen és allargar la permanència de la llàgrima sobre la superfície ocular i evitar-ne l’evaporació. Una alternativa a les llàgrimes artificials són les pomades o gels lubricants, que s’apliquen de nit i tenen una permanència més llarga a l’ull. Si cap de les dues opcions són efectives, hi ha altres possibilitats que han de ser valorades per l’especialista corresponent.
Les recomanacions bàsiques per evitar i prevenir la sequedat ocular són:
1. Evitar l’exposició dels ulls a corrents d’aire. També cal controlar el contacte amb irritants ambientals com el pol·len, el fum i la pol·lució.
2. Fer pauses periòdiques en la lectura, l’ordinador i activitats que requereixin fixar la vista. Així deixarem descansar els ulls.
3. Pot ser d’ajuda l’ús de compreses calentes sobre els ulls per aportar humitat.
4. Cal una bona higiene de les parpelles i disminuir l’ús de maquillatge al voltant de l’ull.
5. En el cas que hi hagi una carència alimentària, l’aportació de vitamines, luteïna i omega3 contribuirà a incrementar la protecció de la vista.
6. Sempre és bo protegir-nos els ulls amb unes bones ulleres de sol homologades.
Davant de qualsevol dubte o signe d’alarma, com ara dolor intens, pèrdua de visió, supuracions… cal anar a l’oftalmòleg. És recomanable una visita rutinària per controlar la vista, almenys una vegada a l’any.
* RECORDEM QUE….
>> L’ull sec comporta molèsties que van acompanyades d’antecedents com ara la menopausa, l’ús de determinats medicaments, l’ús de lents de contacte, etc.
>> Aquestes molèsties poden ser tan variades com punxades, picor, coïssor, sequedat, visió borrosa, sensació de cos estrany, augment de la sensibilitat, llagrimeig, etc.
>> En un primer moment es pot fer ús de llàgrimes artificials, pomades o gels lubricants per alleujar les molèsties.
>> Davant de qualsevol signe d’alarma, cal anar a l’oftalmòleg perquè valori el nostre cas.