Hoy: 09:00-13:30 h , 16:30-20:00 h 972477388 663504332 663504332
Tiempo de lectura 2 min.

* De què parlem?

Per refredat entenem una inflamació de les vies respiratòries que produeix un augment de la secreció nasal o bronquial. Com a norma general, es tracta d’un procés benigne i autolimitat, i és el motiu més freqüent de consulta al metge.

El refredat provoca mucositat nasal, esternuts i obstrucció nasal. De tota manera, el primer símptoma sol ser dolor a la gola, que pot anar acompanyat d’altres símptomes de poca importància (tos, febre, malestar…). La durada dels símptomes sol ser d’una setmana, encara que la tos pot durar més.

Les complicacions són infreqüents però els lactants, la gent gran i els pacients crònics (que pateixen asma, broncopatia crònica, immunodepressió...) són grups de risc i necessiten un seguiment més acurat.

El contagi es produeix per contacte directe amb les secrecions, per via inhalatòria o per mitjà de superfícies que han estat en contacte amb les secrecions (per exemple, les mans). El període d’incubació és curt (dos dies).

* Què es pot fer per prevenir-lo?

En principi, el tractament ha de ser simptomàtic (descansar, abrigar-se i hidratar-se). Els caramels poden alleujar les molèsties de gola. Com a normes generals, podem destacar les següents:

1.  Cal mantenir una bona higiene personal (rentar-se les mans sovint, mantenir les fosses nasals netes i no fregar-se els ulls i el nas).

2.  Si hem de tossir, cal tapar-se la boca i el nas.

3.  Cal usar mocadors de paper d’un sol ús. El bafs amb vapor d’aigua ajuden a estovar la mucositat.

4.  Hem d’evitar fumar, ja que el tabac produeix un efecte irritant sobre les mucoses respiratòries.

5.  Cal ventilar diàriament la casa o el lloc de treball. L’ambient humit ajudarà que no es ressequin les mucoses.

6.  Cal protegir-se de la fred i la calor excessives. Cal evitar els canvis bruscs de temperatura.

7.  Cal portar una dieta sana i equilibrada, i beure sovint aigua i infusions. Les begudes calentes amb alcohol no afavoreixen la recuperació.

8. És aconsellable elevar el tòrax amb dos coixins quan estem al llit per tal de poder respirar millor.

9. Pel que fa al tractament farmacològic, el sèrum fisiològic ens ajudarà a netejar les fosses nasals. Els analgèsics, la hidratació i altres mesures simptomàtiques són suficients en la majoria de casos. El tractament amb antibiòtics no està indicat per tractar els virus del refredat. Els antibiòtics només s’han d’utilitzar en cas de complicacions, d’acord amb el diagnòstic i per prescripció mèdica.

* RECORDEM QUE….

>>  Davant d’un refredat comú cal descansar i extremar les mesures higièniques.

>>  Cal ventilar l’ambient amb molta cura i diàriament.

>>  És recomanable prendre molts líquids com aigua, sucs i brous.

>>  El sèrum fisiològic i els bafs ens ajudaran a netejar les fosses nasals. Els caramels sense sucre ens alleugeriran la irritació de gola. Una bona hidratació i els analgèsics són suficients per les molèsties que es poden presentar en un refredat comú.

>>  No hi ha vacunes per al refredat. La vacuna de la grip només protegeix dels virus de la grip.

>>  El tractament amb antibiòtics no està indicat per tractar els virus del refredat comú.

>>  No ens hem d’automedicar amb medicaments que necessiten prescripció mèdica. Cal consultar al metge quan hi ha una malaltia crònica bronquial, si es presenta simptomatologia diferent a la descrita i si el procés dura més de deu dies.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios