* De què parlem?
És sabut que a la primavera i a l’estiu proliferen els insectes, que ens provoquen molestes picades. No només patim l’envermelliment que aquestes lesions ens ocasionen, sinó que hem de tenir en compte que aquests petits animals són una font de transmissió de malalties. Per tant, cal que els donem la importància que mereixen.
Després de la picada o la mossegada d’un insecte, les reaccions que ens apareixen a la pell són el resultat d’una resposta defensiva del cos contra la saliva o el verí injectat. Això ens provoca envermelliment, inflamació, picor i dolor. A vegades, no s’acaba aquí i apareixen reaccions al·lèrgiques o infeccions, que requereixen un tractament especial. Cal destacar que hi poden haver reaccions veritablement greus, fins i tot potencialment mortals. Si la picada és en determinats llocs del cos, com la boca o la laringe, cal anar al metge urgentment.
I de quins insectes ens hem de protegir? Doncs de molts: mosquits, abelles, vespes, tàvecs, mosques, puces, polls, paparres… Hem de destacar, però, l’arribada fa uns anys de l’anomenat mosquit tigre. Aquest insecte prové del sud-est asiàtic, viu en aigües estancades i ocasiona picades molt molestes.
* Què es pot fer per prevenir les picades?
Per prevenir les picades d’insectes hem d’adoptar mesures preventives com ara les següents:
Evitar els llocs on habiten espècies que ens poden causar picades.
Utilitzar teles mosquiteres a les finestres de les cases.
Portar roba adequada (camises de màniga llarga, pantalons llargs, calçat tapat...). La roba de colors vistosos pot ser un reclam per als insectes.
Evitar els perfums i cosmètics amb olors fortes, que poden atraure aquestes espècies.
Aplicar un repel·lent d’insectes que sigui eficaç en la zona on ens trobem.
Si ens volem aplicar un protector solar i un repel·lent d’insectes, primer ens hem de posar el protector, esperar entre 30 i 60 minuts, i després aplicar el repel·lent.
No es recomana l’ús de repel·lents en menors de dos anys.
Vacunació d’al·lèrgia en cas que el metge ho consideri oportú.
* Què cal fer quan ja ens han picat?
És obvi que cal fer desaparèixer l’agent causal. En el cas de les abelles, per exemple, que deixen el fibló clavat a la pell, cal retirar-lo amb molta cura. Si el que ens ha picat són paparres, cal extreure-les senceres amb unes pinces.
Posteriorment, cal netejar amb aigua i sabó la zona i aplicar-hi un desinfectant per evitar petites complicacions. En el cas de picades doloroses, és útil aplicar fred durant una estona. Així baixa la inflamació.
Hem d’evitar rascar-nos la zona de la picada, ja que això pot ser font d’infeccions. Podem usar productes per reduir la picor (antipruriginosos) i, si és molt molesta, podem prendre un antihistamínic oral. Si, tot i això, ens trobem davant d’una picada infectada, haurem d’aplicar una pomada amb antibiòtic.
* RECORDEM QUE….
>> Les picades d’insectes poden ser una simple molèstia sense importància. Però en determinats casos són font de transmissió de malalties.
>> La reacció del nostre cos en patir una picada ens pot provocar envermelliment, inflamació, picor i dolor. En altres casos poden aparèixer reaccions d’al·lèrgia, més o menys greus, i fins i tot la mort.
>> Les picades a la boca o la laringe són una urgència mèdica, ja que poden provocar asfixia.
>> Hi ha mesures simples que podem aplicar per intentar prevenir les picades.
>> Quan ja ens hagin picat, hem de procurar que no s’infecti la ferida.
>> Si ens volem aplicar un protector solar i un repel·lent d’insectes, primer ens hem de posar el protector i, passada una estona, aplicar el repel·lent.
>> Cal escollir un repel·lent adequat a l’edat de la persona i a la zona on ens trobem o hàgim d’anar.