Hoy cerrado 972 47 73 88 663504332 663504332
Tiempo de lectura 2 min.

* De què parlem?

L’obesitat és una malaltia crònica, caracteritzada per un excés de pes. Els últims anys s’ha detectat un augment important d’aquest trastorn nutricional en la infància i l’adolescència.  Com es pot suposar, el nostre estil de vida hi té un paper molt destacat. Els mals hàbits alimentaris i la disminució d’activitat física juguen un paper important en aquest augment de pes. I això és així fins al punt que l’obesitat es considera un problema real de salut pública.

També cal donar importància al factor genètic. Hi ha famílies amb diversos membres que pateixen aquest problema de salut. Per tant, l’obesitat no està causada només pels hàbits dietètics i l’estil de vida, sinó que la càrrega genètica també està involucrada en el problema.

Un altre factor associat a l’obesitat és la inestabilitat emocional. Tenim els productes nutricionals molt a l’abast, més que fa uns anys. Els problemes de conducta i psicològics poden comportar un consum excessiu d’aliments i, en conseqüència, sobrepès i obesitat.

Per valorar i diagnosticar aquest problema de salut ens valem de l’índex de massa corporal (IMC kg/m2) i de l’estudi de la relació entre l’edat, el pes, el sexe i l’alçada. En adults, valors d’IMC superiors a 25 indiquen sobrepès, i superiors a 30, obesitat. En el cas de la infància i l’adolescència, hi ha diverses taules de referència, ja que en aquest cas no es pot donar un valor absolut.

* Què es pot fer per prevenir l’obesitat?

Cal que vigilem el nostre pes. Un excés de pes inicial pot conduir a la llarga a obesitat.
Des de l’embaràs i l’edat infantil, ja hem de ser conscients que podem tenir problemes en el futur si no tenim uns hàbits correctes.
Els punts clau per evitar l’obesitat són una bona dieta i la pràctica d’exercici físic.
La dieta mediterrània ens aporta tots els nutrients necessaris i ens ajuda a mantenir un pes ideal.
L’obesitat en la infància o l’adolescència pot tenir repercussions sobre la salut a curt i/o llarg termini.
 

* RECORDEM QUE….

>> L’obesitat és el resultat d’un desequilibri entre la ingesta d’energia i el consum energètic.

>> En nens i joves, la implicació de l’entorn familiar és primordial per adquirir un estil de vida saludable (activitat física i alimentació adequada).

>> Hi ha problemes emocionals que comporten un consum més elevat d’aliments. Això fa que es faciliti el sobrepès i, en darrer terme, l’obesitat, que comportarà més problemes psicològics, i de poca valoració personal.

>> En cas de voler perdre pes s’ha d’intentar fer de manera gradual. El que és més important és mantenir la reducció de pes.

>> És necessari modificar els hàbits de conducta (hàbits alimentaris i exercici físic).

>> Les dietes amb productes miracle sense un aval científic demostrat poden ser perilloses.  Consulteu sempre un expert.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios