Hoy cerrado 972 47 73 88 663504332 663504332
Tiempo de lectura 3 min.

* De què parlem?

La tensió arterial (TA), també anomenada pressió arterial, és un factor de risc cardiovascular molt important i la primera causa de mortalitat al món. Una TA elevada durant temps va provocant danys al ronyó, el cor, el cervell i altres òrgans del cos. A la llarga pot incrementar el risc de patir infart, embòlia i hemorràgia cerebral, entre altres problemes de salut realment greus. Fins a un 40% d’adults poden patir hipertensió sense saber-ho, ja que la pressió alta no produeix símptomes. És per aquesta mateixa raó que la meitat de les persones que ho saben i estan en tractament deixen de prendre la medicació perquè consideren que es troben bé i que no han de prendre res. En general, es parla de persona hipertensa quan té de forma continuada uns valors de TA per sobre de 140 mmHg de màxima (sistólica) i de 90 mmHg de mínima (diastòlica). Però cal tenir en compte que el metge pot dir-nos que hem de mantenir uns valors menors si hi ha altres factors que així ho requereixin. Amb l’edat augmenta el percentatge de persones que tenen la TA elevada per sobre dels valors considerats normals.

No podem parlar d’una causa exacta d’aquest augment continuat de la TA. Hi ha factors que en faciliten l’aparició, com ara el sobrepès, l’excés de consum de sal, greix, alcohol, cafè i begudes estimulants, l’estrès, la vida sedentària i el consum de tabac. També l’herència i altres malalties que pot patir la persona hipertensa hi tenen un paper important. És ben clar que no podrem fer res si tenim antecedents familiars que comporten uns valors alts, però sí que tenim a les nostres mans dur uns hàbits saludables que facin que el nostre risc sigui menor.

Així doncs, el nostre objectiu és adoptar un estil de vida saludable.

* Què implica una vida saludable?

1. Primerament, cal que mantinguem el nostre pes a ratlla; el pes augmenta la TA i la fa més difícil de controlar.

2. Cal disminuir el consum de sal i de begudes alcohòliques. Cal tenir en compte que hi ha molts productes elaborats que porten sal, encara que nosaltres no n’hi afegim. Pel que fa a l’alcohol, augmenta la TA i ens aporta calories que ens fan augmentar de pes.

3. Hem de vigilar els nivells de colesterol i glucosa. Una bona dieta mediterràniaés clau per a aquest propòsit. LaDiabetes Mellitus també pot comportar lesions renals.

4. Hem de beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua cada dia.

5. Hem de fer exercici físic durant 30 minuts al dia, com a mínim tres dies a la setmana (nedar, córrer, caminar, anar en bicicleta…). Cal adaptar aquest exercici a les nostres possibilitats sense forçar excessivament el cos.

6. Hem de deixar de fumar.

* RECORDEM QUE….

>> No hem d’oblidar que evitar la hipertensió és ajudar el nostre cor. Hi ha diversos problemes de salut realment importants que poden ser conseqüència de valors elevats de TA.

>> En cas que el metge ens hagi recomanat prendre medicació, no hem d’oblidar-nos de prendre-la ni l’hem de deixar amb l’excusa que ens trobem bé i no ens cal cap medicació.

>> Hi ha uns factors de risc que podem modificar amb una bona conducta: consum de sal, greixos, alcohol i begudes estimulants, el nostre pes, l’exercici físic, l’hàbit de fumar i l’estrès.

>> Pel que fa a la sal, cal tenir en compte que a més de la sal que afegim als aliments quan cuinem, n’hi ha una gran quantitat en els productes elaborats industrialment, com ara els embotits, el pa, els làctics i derivats, els plats preparats, etc. Cal escollir bé el que mengem i, en lloc d’afegir la sal en cuinar, portar el saler a la taula, si cal. Així sempre en farem un ús més reduït.

>> Com a consells culinaris, és millor cuinar al vapor, al microones o bullir el aliments; fer servir all, llimona o vinagre per substituir la sal; utilitzar oli d’oliva i espècies per donar un gust més intens al plat, i no abusar de la sal de règim.

>> Cal que ens mesurem periòdicament els valors de TA. Segons aquests valors, la nostra edat i altres factors de salut ho farem més sovint o menys.

>> El metge i el farmacèutic estan sempre a prop per resoldre qualsevol dubte de la nostra salut.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios