* De què parlem?
Sabem quina és la diferència entre activitat física, exercici físic i forma física? Realment ens pot semblar que parlem del mateix, però hi ha algun matís que diferencia aquests termes. En el primer cas, l’activitat física, comporta una despesa energètica en fer qualsevol moviment corporal. La forma física és la capacitat de dur a terme les activitats de la vida diària sense fatiga i amb energia suficient. I finalment, quan fem una activitat ja més planificada i repetitiva per mantenir la forma física, parlem d’exercici físic.
En la nostra societat, el desenvolupament i la industrialització han propiciat que hagi disminuït l’activitat física en la vida diària. Cada vegada es tendeix més a passar hores davant de l’ordinador i la televisió, a anar en cotxe en lloc d'a peu, a usar l’ascensor en lloc de pujar escales… Amb tot això és fàcil d’entendre que ens hem de moure per gaudir de bona salut. A més, la millora de l’activitat física és a l’abast de tots, no cal ser un gran atleta, només cal adoptar hàbits que repercuteixin de manera positiva en nosaltres mateixos.
Tot això és especialment important en la infància. Pensem que els hàbits s’adquireixen de petits. És obvi, doncs, que ens cal educar sobre l’activitat física igual que ho faríem en un altre aspecte de la formació de l'infant. La població infantil i adolescent tendeix molt al sedentarisme. Les noves tecnologies ajuden negativament en aquest aspecte. És feina dels adults facilitar i inculcar la pràctica d’activitats que impliquin despesa física com ara córrer, saltar o anar en bicicleta.
Els beneficis d’aquesta activitat física són importants a curt i a llarg termini. Ens ajuda a prevenir l’obesitat i el sobrepès, a millorar el nivell cardiovascular i, especialment en el cas dels nens, facilita el creixement ossi. A llarg termini, comporta una prevenció de malalties cròniques com ara la diabetis, l’obesitat, les dislipèmies, l’osteoporosi, els problemes cerebrovasculars i cardiovasculars, etc. Els hàbits saludables adquirits en les primeres etapes de la vida tindran una gran influència en la possibilitat de patir malalties cròniques en l’etapa adulta. No cal dir que mantenir-nos actius i practicar activitat física ens ajuda a sentir-nos millor amb nosaltres mateixos, ens aporta energia, disminueix l’estrès i ens dóna sensació de benestar. A més de tot això, sempre hem de tenir en compte que la intensitat de les activitats s’ha d’adaptar a les possibilitats, els gustos i les necessitats de cadascú.
* Què es pot fer per ser més actiu?
Hem dit que cal que incloguem l’activitat física en la nostra vida diària segons les possibilitats individuals. Seguidament detallarem alguna de les coses que podem incorporar al nostre dia a dia per estar millor. És qüestió de triar la que més s‘adapti als nostres gustos.
1. Podem caminar per anar a veure botigues o a visitar amics. Evitem el cotxe. Anar en bicicleta també és recomanable.
2. Fent les tasques domèstiques també hi ha despesa energètica.
3. No cal sortir a córrer si no hi estem acostumats. Ballar o fer ioga és una altra opció.
4. Podem fer esport amb els amics o la família, buscant una activitat comuna a tots. Farem activitat i alhora ens relacionarem socialment.
5. És molt millor utilitzar les escales que l’ascensor o les escales mecàniques.
6. Cal que limitem el temps que passem davant la televisió i l’ordinador.
Totes aquestes són activitats senzilles i quotidianes que es poden incorporar a la rutina diària per millorar els nostres hàbits.
* RECORDEM QUE….
>> Cal diferenciar entre activitat física, exercici físic i forma física.
>> L’activitat física comporta una despesa energètica en fer qualsevol moviment.
>> Ens hem de moure per gaudir de bona salut. L’activitat física està a l’abast de tothom
>> Cal que adoptem hàbits que repercuteixin de manera positiva en nosaltres mateixos. Només cal ajustar-los a les possibilitats, els gustos i les necessitats de cadascú.