* De què parlem?
La nostra pell fa de límit entre el cos humà i el medi exterior, i recobreix quasi la totalitat de la superfície corporal. El seu gruix pot variar en funció de diversos factors (edat, diverses patologies, zona corporal…). Si ens endinsem en l’estructura de la pell comprovarem que està formada per tres capes diferenciades que treballen conjuntament (epidermis, dermis i hipodermis) per tal d’oferir diverses funcions, que a grans trets podríem resumir en els punts següents:
- És una barrera física en contacte amb l’exterior que ens protegeix de les agressions externes.
- Ens serveix per rebre estímuls de l’exterior. Podem percebre el tacte de les coses, el dolor i sensacions de fred i calor, per exemple.
- Amb l’ajuda del sol i els aliments que ingerim es pot formar a la pell la vitamina D, molt important per als nostres ossos.
- Intervé estimulant les defenses del nostre cos.
- Té un paper molt important en el manteniment de la temperatura corporal.
Tot això ja ens pot fer adonar de la importància que té mantenir la nostra pell en bones condicions.
Entrant, doncs, en el tema d’avui, les escaldadures fan referència a aquelles situacions en què la pell està enrogida i amb irritació cutània. Normalment ens referim a irritacions de la pell causades per la suor, el fregament amb la roba o, fins i tot, a algun agent irritant, que fa que a part de la vermellor evident a primer cop d’ull, també es pateixi dolor, cremor i coïssor.
Solen coincidir de forma repetida i al llarg del temps la oclusió i la fricció sobre la pell, que com a resultat produeixen aquest problema dermatològic. Tots coneixem la irritació del culet dels bebès a causa del bolquer, les irritacions dels plecs cutanis en persones obeses i també les irritacions al voltant del nas i els llavis en processos catarrals. En tots els casos es dóna la coincidència en el temps d’un agent irritant (orina, suor, degoteig nasal) i la fricció d’una zona de pell per diverses causes (bolquer, dues superfícies cutànies humides i calentes, fregament per mocadors). Cal, doncs, recuperar aquesta zona de pell per tal que no se’n vegi afectada la funcionalitat.
* Què es pot fer per prevenir aquestes irritacions?
1. Cal una higiene molt acurada i regular.
2. Els sabons, els gels de bany i altres productes de neteja que utilitzem han d’estar formulats per respectar la capa hidrolipídica de la pell i el pH cutani. No han de ser abrasius ni irritants.
3. Podem mantenir una pell hidratada afegint al bany productes a base d’extractes de cereals (civada, blat…) i/o olis emol·lients.
4. Després d’una bona higiene, hem de procurar que la pell ens quedi perfectament seca. Si no en tenim prou amb la tovallola podem ajudar-nos d’un assecador de cabells.
5. L’ús de llets corporals o locions, riques en àcids grassos essencials, són de gran utilitat després del bany o la dutxa per rehidratar la pell.
* RECORDEM QUE….
>> La pell és un òrgan molt extens que ens fa de barrera amb el medi exterior.
>> Cal extremar-ne la cura per tal de conservar-la en les millors condicions possibles.
>> Una bona higiene amb productes no agressius amb la nostra pell és essencial.
>> Cal minimitzar el temps de contacte de l’agent irritant sobre la pell.
>> Segons el tipus d’irritació es poden prendre mesures diverses.
Alguns exemples:
En el cas dels bebès, cal canviar el bolquer sovint i millor si és d’un sol ús. Si es tracta d’irritacions al nas a causa d’un refredat, cal fer servir mocadors de paper sense perfum. Finalment, en el cas d’irritació dels plecs cutanis, la roba més adequada és la de cotó. En altres casos que no s’esmenten en aquest article (irritacions en esportistes, traumatismes, etc.) també es poden prendre les mesures adients.