Hoy: 09:00-13:30 h 972477388 663504332 663504332
Tiempo de lectura 2 min.

* De què parlem?

Les sigles DMAE corresponen a “degeneració macular associada a l’edat”. Es tracta d’una malaltia que afecta la zona central de la retina, denominada màcula.És una zona clau per a la visió, i si es deteriora per alguna raó dificulta molt algunes tasques quotidianes com ara llegir, conduir, distingir detalls de la cara d’altres persones, enfilar una agulla, etc. No afecta mai la visió lateral de l’ull. Per tant, la persona que ho pateix, si mira una altra persona no li veu la cara, però pot caminar sense topar enlloc i mantenir una certa autonomia.

Entre els factors de risc sobre els quals no podem actuar hi ha l’edat (la DMAE pot aparèixer en persones majors de cinquanta anys, encara que predomina a partir dels seixanta-cinc), els antecedents familiars (ser familiar directe de primer grau de pacients amb DMAE), tenir l’iris clar o hipermetropia. Per contra, sí que és a les nostres mans deixar l’hàbit de fumar o controlar el consum d’alcohol, vigilar la dieta en cas d’obesitat i portar un bon control de la diabetis, si és el cas.

Es poden donar diverses formes d’aquest deteriorament visual que poden comportar una disminució gradual o més ràpida de la visió. En qualsevol cas, és l’oftalmòleg el que ha de determinar què cal fer en cada cas.

* Què es pot fer per prevenir-la?

Els pacients, com ja hem dit, presenten dificultats per fer tasques tan habituals com llegir el diari o marcar un número de telèfon. Per tant, un control periòdic, que podem fer nosaltres mateixos, pot detectar de manera precoç un deteriorament de la visió.

Només cal que ens tapem primer un ull i, amb les ulleres que usem habitualment posades, si en portem, observem una quadrícula i analitzem si veiem les línies rectes o amb ondulacions, si la nostra visió és borrosa o si hi ha una taca negra central que ens impedeix veure tota la quadrícula correctament. Seguidament ho repetirem amb l’altre ull. Aquest control es denomina Test de la reixeta d’Amsler.

D’altra banda, sí que podem incidir en la nostra dieta i en el consum de tabac i alcohol, i també podem mantenir una bona il·luminació a casa nostra, o usar ulleres protectores solars.

Cal que l’oftalmòleg ens faci controls periòdics de la nostra la visió, ja que un diagnòstic precoç és molt important per prevenir pèrdues visuals.

* RECORDEM QUE….

>> La DMAE és una malaltia que comporta pèrdua de visió per l’afectació d’una part molt important de la retina, la màcula.

>>  És important que periòdicament analitzem si es dóna pèrdua de visió lenta i progressiva, si experimentem pèrdua de visió central o si, quan observem una quadrícula, veiem línies tortes o desfigurades, primer amb un ull i després amb l’altre.

>> Una bona dieta i controlar els hàbits tòxics (tabac, alcohol) ens aportar una vida més saludable.

>> Atès que hi ha altres factors que no podem canviar (edat, factors familiars, etc), les visites periòdiques a un bon especialista ens ajudaran a mantenir una bona visió.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios