Hoy cerrado 972 47 73 88 663504332 663504332
Tiempo de lectura 3 min.

* De que parlem?

La Diabetes és una malaltia crònica, molt  freqüent en els països desenvolupats, que es caracteritza per un nivell alt de glucosa en sang (hiperglucèmia). Això és degut a que el pàncrees no produeix suficient insulina, que és l’encarregada de fer entrar la glucosa a les cèl·lules. Per tant, si la insulina no hi és o és quasi inexistent, la glucosa queda lliure dintre la sang.

Si això no es controla, amb el temps causa problemes de salut importants a nivell dels ulls (retinopatía diabètica), del ronyó (nefropatia diabètica), malaties cardiovasculars (infart, accidents vaculars cerebrals) i del sistema nerviós (neuropatia diabètica), principalment. També ens podem trobar una complicació aguda, quan per la raó que sigui es dóna una disminució excessiva del nivell de sucre en sang  (hipoglucèmia). En aquest cas es manifesta  mareig, tremolor, suor freda, desorientació, debilitat i fins i tot pèrdua de consciència.

Hi ha diferents tipus de diabetes: diabetes tipus 1 (d’aparició brusca en persones joves), diabetes tipus 2 (diabetes de l’edat adulta i aparició progressiva), diabetes gestacional (afecta a la dona embaraçada) i diabetes secundaria (com a conseqüència de la presa d’algun medicament o d’alguna malaltía que fan que s’elevi el nivel de glucosa). El metge diagnosticarà cada cas i ens explicarà quin és el millor tractament per nosaltres. 

* Què es pot fer per prevenir les complicacions degut a un nivell alt de glucosa en sang?

Es evident que el primer que cal fer és prendre la medicació tal com ens ha dit el metge. Però hi ha algunes mesures que ens ajudaran a millorar el nivel de sucre.

1/  És molt important seguir una dieta equilibrada. La dieta mediterrània és la base d’una bona alimentació amb verdures, fruites, peix, llegums, oli d’oliva…  Així mantindrem un pes adequat evitant l’obesitat.

2/ Practicar exercici físic diariament, dintre les nostres possibilitats, també ajuda al control del pes  i de la glucosa. Caminar, nedar, anar en bicicleta, ballar… podrien ésser exemples d’exercici moderat.

3/  Caldrà controlar els nivells de pressió arterial i de colesterol. Són possibles factors que se sumen al problema de salut crònic de la diabetes.

4/ Si vostè fuma, és molt important deixar el tabac.

5/  Si cal conéixer el nivell de glucosa en sang a diferents hores del dia, podem fer servir uns aparells d’autoanàlisis. El metge ens pot aconsellar quan és necessari que ens fem la medició. Amb els resultats que obtinguem podrem regular millor la medicació i l’alimentació. Això té especial importància quan s’ha d’ajustar la dosis d’insulina.

6/ Prendre la medicació tal com ens ha dit el metge. És bo portar uns sobrets de sucre, caramels o suc de fruita comercial per si detectem marejos o suor que ens puguin indicar una baixada de sucre.

7/ Posem especial cura en els nostres peus. El calçat há d’ésser adeqüat i còmode. Cal una higiene correcte dels peus i les ungles. Sequem-los i hidratem-los bé. Evitem les fonts de calor directe que podrien provocar cremades i úlceres.

* RECORDEM QUE….

>> La Diabetis  és una malaltia crônica, que es caracteritza per un nivell alt de glucosa en sang.

>> Podem gaudir d’una qualitat de vida correcte, sempre que portem un bon control i aprenem com actuar en cada moment.

>> Si aconseguim mantenir el nivell de glucosa dintre uns limits establerts, retrassarem l’aparició de complicacions a llarg plaç

>> L’alimentació variada i equilibrada i l’exerccici físic són la base per mantenir uns nivells correctes de sucre.

>> Caldrà controlar la pressió arterial i el colesterol, que poden contribuir a l’evolució de la diabetes, i  per descomptat cal deixar de fumar, si és el cas.

>> Els controls periòdics amb el metge faran que poguem tenir un bon seguiment de la nostra malaltia.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios