Hoy cerrado 972 47 73 88 663504332 663504332
Tiempo de lectura 3 min.

* Diabetes i cura dels peus

Tal com  ja hem comentat en l’article de generalitats de la diabetis, aquests pacients han de tenir especial cura amb els seus peus. Les persones amb diabetis tenen pitjor circulació i sensibilitat a les cames i peus. Noten menys la calor, la fred, el dolor… Tenen una predisposició a patir problemes en els peus. Per tant, pot ser que si es fan una ferida no ho notin.

Es bo rentar-se els peus cada dia, intentant no deixar estovar massa la pell. El bany ha de ser de no més de cinc minuts. Usarem un sabó neutre, aigua tèbia i una tovallola suau per eixugar.  Assegurar-se de que sequem també entre els dits per evitar que hi quedi humitat que afavoriria les lesions. Després hidratarem els peus amb una crema, sense posar-la entre els dits per la mateixa raó.

Seguidament controlarem les ungles. Si les hem de tallar ho farem  en forma recta, sobresortint un milímietre per sobre de la punta del dit. Usarem unes tisores de punta rodona i polirem amb una llima de cartró, per no fer-nos lesions.

A l’hora de calçar-nos, primerament escollirem mitjons de cotó, fil o llana, sense costures  ni elàstics, que ens podrien ocasionar fregaments i pressió. De la mateixa manera, és comprensible que no s’ha de caminar descalç, per tal d’evitar possibles lesions. Les sabates han de ser de materials tous i transpirables, preferiblement de pell, amb poc taló, puntera ampla i sola antilliscant. A l’hora de calçar-nos, pensar en alternar diferents sabates per evitar pressions en el mateix lloc. I si ens en comprem unes de noves millor escollir-les a la tarda, que és quan el peu està més inflat. L’adaptació al nou parell ha de ser lenta per evitar  ferides de fricció.  Finalment, abans de calçar-nos, revisarem que no hi hagi res a dins que ens pogués molestar (arrugas, pedretes, sorra…)

Com a norma general recordem que no hem d’aplicar calor directament sobre els peus amb estufa o assecador, ni acostar-los a fons de calor, per evitar cremades i butllofes. I si ens és dificultós mantenir tots aquest cuidados al nostres peus demanarem ajuda a una altra persona i, de tant en tant, anirem al podòleg.

* Diabetes i Hipoglucèmia

La hipoglucèmia, o baixada del nivell de glucosa en sang per sota de 60 mg/dl és una complicació aguda de la diabetes. Recordem que quan això passa el pacient experimenta suor freda, tremolor, mareig, debilitat a les cames, palpitacions, visió borrosa i fins i tot pèrdua de consciència.

Les causes d’aquest transtorn podem ser variades: potser hem menjat poc o hem retrassat la presa d’aliments, potser hem près la medicació dues vegades,  o bé hem fet mês activitat física de l’habitual o una ingesta excessiva d’alcohol.

En cas de que sospitem d’una hipoglucèmia, si el pacient està conscient, li oferirem sucs de fruita comercial,  taronjada o beguda de cola, sobrets de sucre... i si no respon ho repetirem al cap de cinc o deu minuts.. Si aconseguim que millori, la persona haurà menjar quelcom més a fi de que no hi hagi una recaigua.  En tot cas sempre caldrà contactar amb el metge.

Si el pacient no està conscient, no s’ha d’intentar donar-li res per la boca . Cal que avisem al metge d’immediat.

Com a prevencions d’una possible hipoglucèmia, hem de tenir en compte que, si fem més exercici de l’habitual caldrà augmentar la dosis d’hidrats de carboni (pa, llet, galetes…) o ajustar la dosis del medicament.  En cas de febre o vòmits, hem d’intentar prendre sucs de fruita, purés, compotes… en petites quantitats. I si el problema és la diarrea farem dieta, intentant prendre liquits per no deshidratar-nos.

Pensem que és bo que sortim a fer activitat física si és possible acompanyats o si més no portar una tarjeta identificativa conforme som diabètics, amb les nostres dades per tal de que ens puguin  ajudar, si fos el cas.

* RECORDEM QUE….

>> El pacient diabètic ha de tenir una cura especial i escrupulosa amb els seus peus.

>> El rentat dels peus ha de ser a diari, amb sabó neutre, aigua tèbia i assecar amb una tovallola suau. Seguidament aplicarem una crema hidratant, sense posar-la entre els dits.

>> També cal que revisem les ungles. Han d’estar ben tallades per tal de que no se’ns facin lesions.

>> Pel que fa al calçat, escollirem el mês adequat pels nostres peus i farem servir mitjons de fibra natural sense costures ni elàstics.

>> La hipoglucèmia és una complicació aguda de la diabetis.

>> En cas de que sospitem d’una hipoglucèmia, si el pacient està conscient, li oferirem sucs de fruita comercial,  taronjada o beguda de cola, sobrets de sucre. Si el pacient no està conscient, avisarem al metge d’immediat.

Escribe un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de Privacidad de Google y los Términos de Servicio.
*Campos obligatorios