* De què parlem?
La pèrdua de cabells genera moltes consultes, especialment durant la tardor. La vida mitjana d’un cabell és de 4,5 anys, i creix uns 1,25 cm per mes. Diàriament és perden molts cabells, que es reemplacen per uns de nous. Però a la tardor això es fa més evident, a causa del cicle del naixement i creixement dels cabells. Aquesta caiguda a la tardor és normal i transitòria, i l’especialista la pot diferenciar clarament de la caiguda patològica.
L’alopècia, tal com s’anomena aquest procés, pot tenir diverses causes (genètiques, per envelliment, per diverses malalties o medicaments...). En tots els casos hi ha una incapacitat de l’organisme per produir nous cabells. És molt més habitual en homes que en dones, però el patró de pèrdua de cabells és diferent. Així, podem constatar que en els nois pot començar molt aviat, fins i tot en la pubertat. En les zones bitemporals és on primer es pot veure la retirada de cabell. Contràriament, en els dones, el cabell no es retira de la línia d’implantació frontal però és pot fer més fi i menys dens. És un fenomen més tardà. Això normalment passa en el postpart i en la menopausa.
Sense entrar gaire en detall, hem de saber que hi ha diferents tipus d’alopècia: l’alopècia androgènica (masculina), l’alopècia femenina, l’alopècia tòxica, l’alopècia areata, l’alopècia cicatricial, l’alopècia per estrés, i la tricotilomania. La diferència entre elles radica en la causa d’aquesta caiguda (per exemple, genètica en el cas de l’androgènica, malaltia/medicaments en la tòxica, desaparició de fol·licles capil·lars en la cicatricial, etc.). Davant de tot això, ja ens podem suposar que la manera d’actuar serà diferent en cada cas. El metge valorarà què podem fer si patim un procés que afecti els nostres cabells. El tractament farmacològic o cosmètic que ens pugui prescriure ens pot ajudar a solucionar-ho.
A més, disposem de productes dermofarmacèutics d’acció local (xampús, ampolles, locions, cremes) que incorporen productes per estimular la irrigació del fol·licle pilós, com ara minoxidil 2,5%, mentol, alcanfor, extractes i olis vegetals. S’hi solen associar també vitamines, tricopèptids, tricosacàrids o ginkgo, entre d’altres, per reforçar la seva efectivitat. El que es pretén és nodrir i estimular l’activitat del fol·licle i afavorir així la fase de creixement del cabell. Si som nosaltres els que volem escollir un producte per a una caiguda incipient o per reforçar el cabell ara que hem vist que ens cau més a la tardor, pensem que els xampús, atès que estan poca estona en contacte amb el cuir cabellut, serien útils per prevenir la caiguda en casos lleus o com a complement dels altres productes. Si el que volem és més efectivitat, lògicament haurem d’utilitzar les ampolles o les locions, ja que, com que no s’esbandeixen després d’usar-les, romanen més estona en contacte amb el cuir cabellut. De tota manera, com ja hem dit, els xampús complementarien la nostra elecció.
* RECORDEM QUE…
>> La caiguda dels cabells és un problema que pot angoixar molt la persona que la pateix. A part de l’efecte estètic hi pot haver una causa interna que cal valorar.
>> A la tardor aquesta caiguda es fa més evident, a causa del cicle natural del cabell per poder renovar-se.
>> La caiguda dels cabells afecta tant els homes com les dones, però de manera diferent.
>> El fet de rentar-nos sovint els cabells o de raspallar-los molt no són causes de caiguda.
>> Els xampús són productes complementaris a les ampolles o locions per a la caiguda dels cabells. El que pretenen és nodrir el fol·licle per fomentar el naixement i el creixement dels cabells.
>> Si detectem una pèrdua de cabells anormal, el metge valorarà la gravetat del cas i ens recomanarà un tractament adequat.