Avui: 09:00-13:30 h , 16:30-20:00 h 972477388 663504332 663504332
Temps de lectura 3 min.

* De què parlem?

Les varius són venes que presenten dilatacions anormals, habitualment localitzades a les cames. Són un problema molt freqüent, que afecta el 20% dels homes i el 30% de les dones.

Les venes de les cames disposen d’un sistema de vàlvules interiors per tal de poder retornar fàcilment la sang, en sentit ascendent, contrari a la gravetat, cap al cor. A més, per ajudar tot aquest sistema, els músculs de la cama actuen com una bomba, contraient les venes que rodegen. Per tant, podem deduir que quan, per la raó que sigui, les vàlvules internes no fan la seva feina, la sang s’acumula de forma anormal, es dilata la vena i es produeix la variu. Tècnicament es parla d’insuficiència venosa crònica.

A part de les dilatacions varicoses, també ens podem fixar en altres símptomes, com ara la inflor de les cames i el fet de notar-les pesades, que milloren amb el fred o si un s’estira. També es pot notar dolor, picor local, cansament o rampes. En estadis més avançats poden aparèixer llagues varicoses. 

* Què es pot fer per prevenir l’aparició de varius?

Hi ha factors sobre els quals nosaltres no podem actuar i que ens predisposen a patir aquest problema: l’edat, la predisposició familiar, els antecedents personals o familiars de problemes venosos, l’estat hormonal (embaràs, menopausa) i tenir el peu pla.

Però n’hi ha d’altres sobre els quals sí que podem incidir per millorar el risc de tenir varius. Són els següents:

1. El sobrepès i l’obesistat, especialment en les dones

2. El restrenyiment

3. La gestació i la menopausa

Els tractaments hormonals (la contracepció oral i altres) s’haurien de valorar si tenim risc de patir varius.

4.  La roba massa ajustada

5. La immobilitat i la falta d’exercici.

Cal escollir bé el tipus d’exercici que fem, ja que esports com el tenis, el voleibol o l’esquaix ens sobrecarreguen les cames. Tampoc no és aconsellable estar moltes hores dret o assegut.

* Com es poden tractar les varius?

Després d’un bon diagnòstic mèdic es pot començar un tractament pel problema de varius, que ens permetrà reduir i millorar els símptomes, i alhora prevenir les complicacions.

D’entrada hem de modificar els hàbits de vida, i dur una vida saludable:

- Dieta: cal evitar l’excés de pes. Seguir una dieta equilibrada, rica en fibra. No abusar del cafè, l’alcohol ni el tabac.

- Roba: cal evitar la roba ajustada que dificulta el retorn venós (faixes, mitjons, cinturons, lligues…). Les sabates han de ser còmodes i amples, sense talons massa alts i no massa planes.

- Exercici: cal evitar estar molta estona dret o assegut. Caminar és molt recomanable, com també ho són la natació, la bicicleta o la dansa. També hi ha determinats exercicis que serveixen per estimular el retorn de la sang i l’aparició de varius.

- Hàbits higiènics: cal evitar els banys prolongats i l’exposició directa al sol o a la calor. Tampoc no es recomanen les saunes, les estufes o els banys molt calents. De la mateixa manera, en la depilació es desaconsella l’ús de cera calenta. Sí que ens ajudarà a millorar els símptomes una dutxa a les cames amb aigua freda.

Quan ens estirem és aconsellable que les cames estiguin elevades uns 15 cm, per facilitar el retorn venós. També són molt útils les mitges de compressió i les venes compressives, per la mateixa raó.

A més de posar en pràctica tots aquest consells, disposem de productes sense recepta, homeopatia i fitoteràpia per poder alleugerir l’edema i la simptomatologia.

Finalment, el metge ens pot recomanar altres medicaments amb recepta, escleroteràpia, làser, radiofreqüència o cirurgia, si cal.

* RECORDEM QUE….

>> Les varius són venes que es dilaten per acumulació anormal de sang, la qual cosa provoca dolor, picor, inflor, pesadesa, etc.

>>  Hi ha factors sobre els quals podem incidir i millorar el deteriorament de les venes (sobrepès, restrenyiment, canvis hormonals, falta d’exercici, exposició a la calor, roba ajustada…)

>> Com a primer pas per prevenir i millorar la simptomatologia cal incidir en els hàbits de vida: dieta, tipus de roba i calçat, exercici físic i hàbits correctes en general.

>> Hi ha productes d’homeopatia i fitoteràpia que poden alleugerir el problema en les primeres fases. També són molt recomanables les mitges de compressió elàstica.

>> En casos més avançats el metge disposa d’altres alternatives de tractament.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris