Avui tancat 972 47 73 88 663504332 663504332
Temps de lectura 2 min.

* De que parlem?

Arribada la tardor, quan la calor de l’estiu ja és fora, comencem a pensar en els mesos que s’apropen i com evitar els temuts refredats i grips que són habituals en aquests mesos de l’any. Segurament el nostre metge ens ha parlat de la vacuna contra la grip i fins i tot, potser, ens l’han posat algun cop. Però sabem el què és aquesta vacuna i per què ens hem de vacunar?

Una vacuna en general s’obté a partir d’un microorganisme o dels seus derivats.Quan s'administra, proporciona informació a l'organisme i el capacita per poder fer defenses contra una infecció determinada. Això és així ja que el sistema de defensa del nostre cos el reconeix com una amenaça.

La vacuna de la grip però té una particularitat especial. Els virus causants de la grip canvien continuament, amb la qual cosa, una vacuna única igual cada any no seria efectiva. La solució està en preparar cada any la vacuna nova contra els virus que arribaran aquell hivern. Al vacunar-nos no ens pot produir la malatia però si alguna molèstia lleu que pot afectar del 15% al 20% dels vacunats. Tinguem en compte que aquesta vacuna protegeix contra la grip però no contra el refredat comú, que no té vacuna específica.

El període ideal per vacunar-nos de la grip és el comprès entre els mesos d’octubre i novembre. De tota manera, en cas de malaltia o febre alta, consultar al metge abans de vacunar-nos. Tampoc és adequada la vacunació si hi ha hagut al·lèrgia en dosis anteriors o si hi ha al·lèrgia a algun component de la vacuna (ex: l’ou).

* I qui s’ha de vacunar de la grip?

El virus de la grip és altament infecciós i es transmet amb molta facilitat de persona a persona, a través de les secrecions respiratories, les gotetes dels estornuts, el contacte amb les mans, etc. Les úniques mesures que podem prendre són higièniques i la vacunació si el metge ho considera oportú.

És totalment recomanable la vacunació en persones amb risc alt de tenir complicacions per la grip. Seria el cas si tenim més de 60 anys, alguna malaltia crònica de cor, bronquis o ronyó, si som diabètics o  si tenim les defenses baixes per la raó que sigui. Altres  casos a tenir en compte són l’embaràs, nens amb malaties que així ho aconsellin,  o en pesones internades en una residència.

A part de tots aquests grups de risc també és aconsellable la vacunació de les persones que estan en contacte amb altres dels grups anomenats de risc, que els hi poden transmetre la malatia i les persones que treballen en serveis essencials com sanitat, bombers i policies.

Si considerem que estem dintre del grup de persones candidates a la vacunació de la grip ens podem dirigir al centre da salut on ens la posaran gratuïtament.

* RECORDEM QUE….

>> Les vacunes serveixen per que el nostre cos elabori defenses per fer front a diverses malalties.

>> Els virus causants de la grip canvien continuament, amb la qual cosa, una vacuna única igual cada any no seria efectiva. La vacuna de la grip és diferent cada any.

>> Hem de preguntar al nostre metge si estem dintre d’un grup de risc. Si és el cas en el centre de salut ens podran vacunar gratuitament.

>> El període ideal per vacunar-nos de la grip és el comprès entre els mesos d’octubre i novembre.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris