* De què parlem?
El tabaquisme és un problema real de salut pública. Les malalties relacionades amb el consum de tabac són un dels motius més importants de consulta al metge. És evident que hi ha estratègies que podem aplicar per prevenir les complicacions del tabac.
El tabac és una planta que conté nicotina, que és una substància que causa dependència física. S’usa habitualment fumant-ne les fulles. Quan es fuma, la nicotina només tarda 7 segons a arribar al cervell. Això fa que s’alliberi una substància fisiològica, la dopamina, que dóna sensació de benestar. Al cap d’una estona de no fumar, el fumador experimenta el que s’anomena síndrome d’abstinència. És una sensació de malestar que comporta un estat d’ànim depressiu, insomni, irritabilitat, ansietat, falta de concentració i augment de la gana. Quan es torna a fumar, tota aquesta simptomatologia desapareix. La persona necessita la cigarreta. És per això que el tabac és addictiu
El fum del tabac conté moltes substàncies diferents: n’hi ha de tòxiques i altres de cancerígenes. El tabac es relaciona amb multitud de malalties (bronquitis, diversos càncers, malalties coronaries…). A més, aquest fum nociu també afecta les persones no fumadores. Parlem, doncs, de fumador passiu, que pot patir les mateixes malalties que el fumador.
* Què es pot fer per prevenir els problemes relacionats amb el tabac?
Quan hi ha un problema, s’ha d’atacar la causa que el provoca. En el tema d’avui, com ens podem imaginar, s’ha d’intentar deixar de fumar. Cal motivació i voluntat, però realment és possible. Ens hem d’informar dels recursos i les estratègies de què disposem per superar les situacions difícils i buscar suport adequat.
Com a petita orientació detallem alguns punts:
1. Valorar la motivació personal per deixar el tabac. Podem fer una llista de motius per deixar de fumar per ajudar-nos psicològicament.
2. El grau de dependència també ens orientarà. Podem comptar les cigarretes diàries que fumem per fer-nos-en una idea.
3. El suport de la gent del nostre voltant és molt important.
4. Marcarem la data d’inici per deixar aquest hàbit en un calendari, per tenir-la ben present.
5. Com que és habitual que aparegui síndrome d’abstinència, cal que preparem les estratègies que haurem de seguir per quan apareguin els símptomes. L’ajuda d’un professional ens serà molt útil, tant pel seu suport com per buscar solucions als diversos símptomes que apareguin.
* RECORDEM QUE….
>> El tabaquisme és una malaltia crònica de tipus addictiu caracteritzada per la dependència a la nicotina.
>> La síndrome d’abstinència és una sensació desagradable que comporta depressió, irritabilitat, insomni… i apareix quan el fumador fa estona que no fuma.
>> El fum del tabac porta moltes substàncies tòxiques i cancerígenes. Les cigarretes light comporten els mateixos problemes que les normals.
>> La persona no fumadora que conviu amb un consumidor de cigarretes es veu afectada pel fum del tabac, i pot patir les mateixes malalties que un fumador.
>> La decisió de deixar el tabac l’ha de prendre el fumador. Cal motivació i voluntat. El suport de la gent propera i d’un professional l’ajudaran a superar els moments difícils d’aquest període.