Avui tancat 972 47 73 88 663504332 663504332
Temps de lectura 3 min.

* De què parlem?

El son és un procés fisiològic natural necessari per poder gaudir d’un bon estat físic i psíquic. Una falta de son o una mala qualitat del son repercuteixen en la nostra activitat diària, en el nostre humor i, en definitiva, en la nostra qualitat de vida. Cal que dormim una quantitat d’hores suficients i que ens serveixin per recuperar la nostra activitat el dia següent. Ha de ser un son útil i reparador.

Les investigacions han demostrat que durant el son hi ha una alta activitat elèctrica cerebral i molts canvis en el funcionament de l’organisme pel que fa a la pressió arterial, la temperatura corporal, la secreció de diferents hormones, etc.

En el son podem diferenciar dues fases: fase del son lent (son no REM) i fase del son ràpid (son REM). La primera, el son no REM, es divideix alhora en quatre parts més; en les dues primeres experimentem un son lleuger, i en les dues segones el son és més profund, i aconseguim més relaxació i més descans. En la fase següent, la REM, hi ha molta activitat cerebral que dura de vint a trenta minuts. Aquest cicle de fase no REM a fase REM es repeteix de quatre a sis vegades cada nit.

El son apareix de manera natural cada vint-i-quatre hores, coincidint amb les hores de foscor. Per això, els canvis estacionals poden influir-hi. Tot i això, no tothom té les mateixes necessitats d’hores de son. Poden variar de quatre a dotze hores, encara que unes vuit és el mes habitual. A més, un mateix individu experimenta variació de necessitat de son en les diferents etapes de la seva vida. En són un clar exemple les hores de son d’un nadó o un infant, o la reducció de la necessitat de dormir a la tercera edat. En relació amb això podem destacar que hi ha hàbits que faciliten el son i, en canvi, d’altres que el poden dificultar.

Un dels trastorns més habituals del son és l’insomni.  Hi ha persones que tenen dificultats per agafar el son o mantenir-lo. D’altres expliquen que es desperten de matinada o abans d’hora. Això fa que l’endemà no puguin portar el mateix ritme diari o que presentin somnolència, cansament, dificultat de concentració o mal humor, per exemple. Les causes de l’insomni són molt variades i moltes vegades no es poden atribuir a un factor concret.

* Què es pot fer per prevenir un trastorn de la son?

Els hàbits saludables són la millor manera de prevenir problemes de son. Cal crear un entorn còmode i tranquil per facilitar el començament de la son, i fomentar una rutina per actuar cada dia de la mateixa manera. També cal tenir en compte que a vegades hi pot haver una malaltia de base que porti com a conseqüència alteracions del son i faci que es descansi menys.

Podem adaptar-nos als consells següents:

1. Anar a dormir quan realment tinguem son i estar al llit les hores que realment necessitem dormir.

2. Establir un horari regular en anar a dormir i en llevar-se. En la mesura que puguem cal respectar el nostre rellotge biològic de la son.

3. Evitar migdiades excessivament llargues.

4. Les menjades massa copioses i pesades abans d’anar a dormir i les begudes estimulants no són recomanables per poder reposar bé. És molt millor un menjar lleuger.

5. En cas de practicar exercici regularment, cal fer-lo al matí o fins a mitja tarda. Cap al tard ens pot portar a una situació d’excitació excessiva.

6. Es recomana fer sempre la mateixa seqüència d’accions abans d’anar al llit (llegir, raspallar les dents…). Cal evitar activitats que requereixin una atenció excessiva.

* RECORDEM QUE…

>> El son és un procés fisiològic natural necessari per poder gaudir d’un bon estat físic i psíquic.

>> Les investigacions han demostrat que durant el son hi ha una alta activitat elèctrica cerebral i molts canvis en el funcionament de l’organisme.

>> En el son podem diferenciar diverses fases que es van repetint durant tota la nit.

>> No tothom te les mateixes necessitats d’hores de son.

>> Els hàbits saludables són la millor manera de prevenir problemes de son.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris