Avui: 09:00-13:30 h 972477388 663504332 663504332
Temps de lectura 2 min.

* De què parlem?

Per rinitis al·lèrgica entenem un conjunt de símptomes que es produeixen en la persona que inhala alguna cosa a la qual és al·lèrgica (pols, pol·len, caspa, espores de fongs, etc.). Sol provocar picor al nas i als ulls, llagrimeig, esternuts, rinorrea, entre d’altres. Això es dóna com a conseqüència d’una reacció exagerada que fa el cos en posar-se en contacte amb el que denominem al·lergen. La probabilitat que una persona pateixi o no al·lèrgia se sol transmetre de pares a fills.

A la primavera, en espais oberts, l’al·lergen més comú és el pol·len. En aquest cas parlem de febre del fenc. El tipus de pol·len que ocasiona aquesta reacció al·lèrgica varia segons la persona i la zona geogràfica. També és sabut que els dies càlids, secs i amb vent hi ha més contingut de pol·lens a l’aire que els dies freds, humits i plujosos.

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), integrada a partir de l’any 2006 a l’ICTA (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) estudia el contingut pol·línic a l'atmosfera de diversos punts de la geografia catalana i balear. Això permet saber dia a dia els nivells de pol·lens al·lergògens predominants en una zona determinada de Catalunya i establir calendaris pol·línics.  

* Què es pot fer per prevenir-la?

És evident que si es coneix l’al·lergen, cal evitar exposar-s’hi. Durant el període de l’any en què hi ha més producció de pol·len, les persones que pateixen febre del fenc cal que estiguin en zones interiors amb aire condicionat, però no sempre es pot. Per tant, es poden seguir els consells següents:

1/ S’aconsella rentar-se sovint el nas amb sèrum fisiològic, per eliminar les possibles partícules de pols o al·lergen, i així intentar evitar la congestió nasal.

2/ En general no és aconsellable l’ús de productes descongestius, que poden fer efecte rebot i provocar més congestió.

3/ Identificar, si és possible, el causant de la rinitis i intentar evitar-lo amb mesures d’higiene i ambientals.

4/ Disminuir el contacte amb factors irritants com ara el tabac, la pol·lució, els nebulitzadors, els perfums…

5/ Beure aigua, sucs i líquids abundants i fer bafs, per tal de fluïdificar la mucositat.

* RECORDEM QUE….

>> Un al·lergen és allò que desencadena una al·lèrgia.

>> Les persones amb rinitis al·lèrgica presenten una reacció exagerada en inhalar un al·lergen, que els provoca irritació a la mucosa nasal.

>> Cal evitar sempre que es pugui l’al·lergen que provoca aquesta reacció.

>> L’ús de sèrum fisiològic i de bafs pot alleugerir la congestió nasal sense perjudicar-nos. És aconsellable beure líquids abundants per poder fluïdificar la mucositat.

>> En cas que aquestes mesures no siguin suficients, cal consultar el metge.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris