Avui: 09:00-13:30 h , 16:30-20:00 h 972477388 663504332 663504332
Temps de lectura 3 min.

* De què parlem?

Una vegada ja coneixem la relació entre la radiació solar i la pell humana podem valorar els diferents tipus de pell. Aquesta classificació es denomina "fototipus cutani". Cada individu reacciona de manera diferent davant de les radiacions solars, en funció del tipus de pell i del color. Conèixer la capacitat de pigmentació i de reacció a la cremada solar ajuda a classificar cada persona en un dels sis fototipus, i d’aquesta manera es pot estimar el risc de desenvolupar alteracions agudes i cròniques per efecte de la radiació UV. Per exemple, el fototipus I correspon a una persona amb una pell blanca i pàl·lida, molt sensible, que es crema amb facilitat i que no es bronzeja mai. En el pol oposat hi trobem el fototipus VI, que identifica una persona de pell morena o negra, amb poca sensibilitat al sol, que no es crema mai o que té un bronzejat marró intens i fosc. Entremig hi trobem individus com els fototipus III i IV, que corresponen a persones blanques o amb poca pigmentació, amb bona resposta enfront al sol, en els quals el dany depèn dels hàbits d’exposició al sol i de la latitud en què visquin.

El mètode més eficaç per protegir-nos de les radiacions solars és escollir un bon fotoprotector, adequat a les nostres necessitats. Actualment, els productes que hi ha al mercat protegeixen de les radiacions UVB, UVA i, fins i tot, de les IR, tal com s’explica en l’envàs. Així mateix, cal evitar estar exposats al sol durant les hores de màxima intensitat, i usar ulleres i barret protector.

Però quin fotoprotector hem d’escollir? En funció de l’índex UVI del lloc on estem i del nostre tipus de pell, necessitarem un factor de protecció solar (FPS) o un altre. Un mateix fotoprotector protegirà menys temps una persona de pell clara que una altra de pell fosca. De la mateixa manera, per tal que una persona de pell clara estigui protegida durant el mateix temps que una de pell fosca, la de pell clara necessitarà un fotoprotector de factor més elevat.

A la web de la Generalitat de Catalunya, hi podem trobar l’índex UVI actualitzat per dies i comarques. Juntament amb el nostre fototipus cutani, ens pot servir de guia a l’hora d’escollir el fotoprotector adequat.

 * Què es pot fer per prevenir una cremada solar?

1/ Ara ja sabem que hem d’escollir un fotoprotector adequat a cada persona, en funció del tipus de pell, de la radiació solar a la qual aquesta persona està exposada i del factor de protecció solar del producte.

2/ Al mercat hi ha diferents filtres solars (químics, físics, i biològics). Hem de deixar-nos aconsellar per un bon professional per tal de fer la millor elecció.

3/ Cal tenir en compte que alguns perfums i medicaments ens poden provocar reaccions de fototoxicitat en exposar-nos al sol. Hem de procurar no usar productes cosmètics perfumats abans de l’exposició al sol, i també hem d’estar alerta a la medicació que estem prenent.

4/ La protecció amb roba, barret i ulleres són de gran ajuda a l’hora de prevenir cremades.

5/ Els nadons no s’han d’exposar al sol de manera intensa ni prolongada.

* RECORDEM QUE….

>> La nostra pell ha de gaudir d’un bon estat durant tota la nostra vida. Per tant, un bon fotoprotector ens pot garantir que l’exposem al sol de forma segura.

>> Els fotoprotectors no serveixen per augmentar la durada de l’exposició al sol. Són una manera de preservar la nostra pell de les agressions externes del sol.

>> Cal aplicar el fotoprotector a casa de manera generosa, per tot el cos uniformement, mitja hora abans de l’exposició. Es parla d’unes 6 culleradetes de cafè de producte per tot el cos d’un adult de talla normal.

>> Cal renovar l’aplicació cada dues hores, i després de cada bany. És important extremar les precaucions en parts sensibles del cos (cara, coll, calba, escot, espatlles, orelles i mans).

>> És aconsellable usar un fotoprotector més alt els primers dies d’exposició.

>> Cal beure molta aigua durant l’exposició solar encara que no es tingui set. També cal hidratar la pell després de l’exposició al sol.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris