* De què parlem?
Actualment està molt de moda fer-se un pírcing o un tatuatge, sobretot entre la gent jove. Aquesta pràctica habitual fa que pensem en les condicions higièniques i les mesures que cal prendre per no córrer riscos. Hem de saber com prevenir-los i com hem d’actuar si es presenten complicacions. Abans de decidir fer-nos-en un, cal que hi reflexionem bé. Els tatuatges són per a tota la vida; treure’ls és molt costós. D’altra banda, els pírcings requereixen una cura especial i un manteniment adequat.
Per fer-se un pírcing cal perforar amb algun instrument punxant la zona on es vol col·locar l’anella o joia. La perforació és reversible, tot i que pot quedar una cicatriu. El cas dels tatuatges és diferent: La decoració a la pell es fa inserint pigments en successives puncions formant un dibuix de colors diversos. Aquesta tècnica altera la funció barrera de l’epidermis, i per tant els tatuatges són permanents. De tatuatges n’hi ha d’altres: els que poden durar de cinc a set anys, els que estan fets amb pigments naturals (henna) que no requereixen puncions i duren diverses setmanes i les calcomanies clàssiques de la mainada que s’adhereixen a la pell.
Quins problemes es poden presentar si ens fem un pírcing? Per exemple, al·lèrgia als metalls (crom, níquel, titani), malalties de transmissió sanguínia (VIH, hepatitis B i C) i infeccions bacterianes.
I pel que fa als riscos dels tatuatges? Infeccions locals víriques o bacterianes, queloides (cicatrius protuberants), reaccions al·lèrgiques i granulomes (nòduls al voltant del tatuatge).
* Què es pot fer per prevenir els problemes generats per aquestes pràctiques?
à Pel que fa als pírcings…
Cal que mantinguem unes bones mesures higièniques: rentar la zona diàriament amb un sabó neutre i després aplicar-hi un desinfectant tipus povidona iodada o clorhexidina. Si el pírcing és a la llengua, glopejar un col·lutori sense alcohol. Cal moure el pírcing mentre es neteja.
En cas de tenir febre, dolor o inflamació, pot ser que el pírcing s’hagi infectat. En aquest cas, cal anar al metge per tal de fer el tractament més adequat.
à En el cas dels tatuatges…
Un tatuatge deixa la pell com si hi hagués una ferida. Després de fer-lo, cal rentar-lo amb aigua i sabó sense pressionar ni fregar, i després assecar-lo amb copets petits per no irritar la zona. Hem d’usar una crema cicatritzant dues o tres vegades al dia. Tingueu en compte que cal utilitzar crema de protecció solar igual que a la resta de pell quan quedi al descobert.
* RECORDEM QUE…
>> Els pírcings i els tatuatges són modes. Cal pensar-ho bé abans de fer-se’n un.
>> Tant uns com altres poden comportar riscos d’infeccions i malalties.
>> Cal que ens informem de la cura posterior que implica fer-se un pírcing o un tatuatge.
>> Si retirem un pírcing pot ser que deixi cicatriu. Treure els tatuatges és molt costós.
>> Si ens volem fer un pírcing o un tatuatge, cal que anem a un centre homologat que disposi de les condicions higièniques i d’esterilització del material correctes, i cal que la persona que ens ho faci sigui un professional acreditat.