* De què parlem?
Durant el període estival, les altes temperatures fan que haguem de tenir una cura especial amb els pacients polimedicats amb afectacions cròniques, els nadons i les persones d’edat avançada. En el cas dels ancians, la disminució de la capacitat de sentir set i de regular la temperatura corporal amb la transpiració fan que requereixin una atenció especial.
Cal tenir en compte que hi ha una sèrie de medicaments que poden agreujar els efectes produïts per un cop de calor i per la deshidratació. Així mateix, hi ha altres medicaments que poden induir a un augment de la temperatura corporal. El metge valorarà en cada cas la necessitat d’una reducció o interrupció del tractament, tenint en compte la patologia tractada. Mai no s’ha de fer de forma sistemàtica! Si el metge ho creu necessari, revisarà les aportacions hídriques del pacient i li farà un control del pes, de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial, entre altres coses.
Pel que fa a la conservació dels medicaments, l’envàs ens informa de com ho hem de fer: hi ha medicaments que cal conservar entre +2 i +8ºC, i medicaments que cal conservar a una temperatura inferior a 25 o a 30ºC. En cas que no s’especifiqui aquesta informació, s’entén que cal conservar-los a temperatura ambient (clima continental).
* Què es pot fer en cas d’onada de calor?
1. Són necessaris una bona hidratació i un ambient fresc. El període de més calor va de les 11 fins a les 21 hores.
2. Cal evitar fer esforç físic en hores de sol.
3. El metge revisarà els medicaments que pren cadascú, tant els d’ús crònic com els d’automedicació. Això li servirà per identificar quins medicaments poden alterar l’adaptació del nostre organisme a la calor i valorar si el tractament és necessari o no.
4. No s’ha de prendre cap medicament sense supervisió mèdica.
5. En cas de prendre la temperatura corporal hem de saber que hi ha factors que poden fer variar un xic el valor pres (moment del dia en què es fa la medició, sexe de l’individu, posició durant la medició, alimentació i ingesta d’alcohol, exercici físic...).
* RECORDEM QUE….
>> Els pacients polimedicats amb afectacions cròniques, els nadons i les persones d’edat avançada són els més vulnerables en cas d’onada de calor.
>> Cal tenir en compte que hi ha medicaments que poden agreujar la deshidratació.
>> No s’ha d’interrompre l’ús de medicaments sistemàticament a causa de la calor. Cal consultar el metge, que valorarà cada cas.
>> Cal conservar els medicaments en condicions òptimes. Els medicaments que cal conservar entre +2 i +8ºC s’han de guardar en embalatges isotèrmics refrigerats. Si s’han de conservar a temperatura inferior a 25 o 30ºC, no els deixeu al cotxe o en llocs on puguin estar a ple sol.
>> En cas que l’aparença exterior del medicament estigui alterada, no el consumiu.
>> Les mesures higienicodietètiques són molt importants: ambient fresc, aireig i hidratació.
>> Cal extremar la vigilància a les persones grans que viuen soles.
>> No prengueu medicaments sense supervisió mèdica, inclosos els que es poden comprar sense recepta.