Avui: 09:00-13:30 h , 16:30-20:00 h 972477388 663504332 663504332
Temps de lectura 2 min.

* De què parlem?

La febre hemorràgica d’ebola està causada per un virus. Es tracta d’una malaltia greu i moltes vegades fatal, que pot afectar humans i primats (mones, ximpanzés…). S’inicia de forma brusca, amb  manifestacions diverses com febre superior a 38,6 ºC, dolor muscular, debilitat, mal de cap i mal de gola. Més tard es produeixen vòmits, diarrea, mal de panxa, pèrdua de gana, fallada renal i hepàtica i hemorràgies importants.

El període d’incubació del virus és de 2 a 21 dies, amb una mitjana de 8 dies. No disposem de cap vacuna preventiva ni tractament eficaç. Últimament s’ha provat amb cert èxit l’ús de plasma amb anticossos contra el virus, extret de persones que sortosament han superat la malaltia.

La transmissió d’aquest virus es pot produir per contacte directe amb sang, secrecions, objectes contaminats, teixits i òrgans de persones infectades o mortes. També es pot produir el contagi pel contacte amb animals vius o morts infectats. Però la transmissió de persona a persona en la fase final de la malaltia es considera la transmissió de més risc. En cas de sospita, el pacient s’ha de mantenir en quarantena i se han de practicar diverses proves per poder confirmar el diagnòstic. El problema és que els primers símptomes són similars a altres malalties comunes i això fa difícil fer-ne un diagnòstic correcte.

En les darreres informacions hem pogut constatar que l’inici d’aquesta malaltia va ser a l’Àfrica. Les zones de Guinea, Libèria i Sierra Leone són les més afectades. Basant-se en la informació de què es disposa a dia d’avui, l’OMS no recomana que s’apliquin restriccions als viatges. Però ja hi ha països que han començat a prendre mesures per evitar l’entrada del virus al seu territori.

Segons un article publicat recentment a la revista especialitzada The Lancet, la manera més eficaç per controlar la propagació de la malaltia seria fer controls als aeroports dels països  afectats, als viatgers que es disposen a sortir. Aquests controls consistirien a prendre’ls la temperatura i fer-los omplir un qüestionari. Segons els autors de l’estudi, aquestes mesures  ajudarien a detectar millor nous casos en origen. Haurem d’esperar a veure’n els resultats, si és que això es posa en pràctica.

* Punts importants que cal tenir en compte sobre la malaltia d’ebola

1. El risc d’infecció per virus d’ebola a Catalunya es considera molt baix.

2. Hi ha diverses malalties que poden aparèixer en tornar d’aquests països afectats que no tenen res a veure amb l’ebola.

3. La transmissió de la malaltia és per contacte directe, i en el període en què no es manifesten símptomes no és contagiosa.

4. Les condicions sanitàries dels països són claus per evitar un resultat fatal de la malaltia.

5. El període d’incubació és d’uns 8 dies de mitjana, i es pot arribar a 21 dies.

6. L’inici dels símptomes és brusc, amb febre superior a 38,6 ºC i dolor muscular, la qual cosa fa que es pugui confondre fàcilment amb altres patologies. El metge farà una valoració de cada cas i determinarà si es pot tractar d’un cas sospitós.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris