Avui: 09:00-13:30 h , 16:30-20:00 h 972477388 663504332 663504332
Temps de lectura 2 min.

* De què parlem?

La gastroenteritis és una reducció de la consistència de les evacuacions (líquides o semilíquides) i/o un increment en la seva freqüència (més de tres vegades al dia). Pot anar acompanyada de febre i vòmits. Com a norma general, es resol sense cap complicació en menys d’una setmana, tot i que es pot allargar fins a catorze dies.

En el cas dels lactants alimentats únicament amb llet, augmenta el nombre de deposicions considerades normals (poden arribar fins a vuit). En el cas dels nens petits hem d’estar més alerta per poder intervenir-hi a temps i evitar possibles complicacions, com ara deshidratació causada per la diarrea i els vòmits o bé afectació nutricional per la falta d’ingesta d’aliments i la seva malabsorció.

Les causes de les gastroenteritis poden ser variades, i podem trobar des de les d’origen infecciós, per virus, bactèries i paràsits, fins a les causades per intoxicacions, intoleràncies alimentàries o medicaments.

* Què es pot fer per prevenir les gastroenteritis?

Les gastroenteritis més freqüents són de causa infecciosa i es transmeten de persona a persona per contacte directe. Per tant, cal evitar-ne la transmissió i fomentar la vacunació en el cas de lactants (gastroenteritis per rotavirus), i cal evitar viatjar a zones endèmiques (per febre tifoide i còlera).

1/ La neteja ha de ser molt acurada. És molt recomanable rentar-se les mans sovint.

2/ Pel que fa a l’alimentació, cal seguir les normes següents: evitar el consum de carn i peix crus, coure bé els aliments, rentar la fruita i la verdura, consumir aliments tractats o manipulats higiènicament i conservar adequadament els aliments.

3/ Hem d’intentar prevenir la deshidratació, administrant solucions de rehidratació oral.

4/ De la mateixa manera, també cal tenir cura de la recuperació nutricional, atès que la menor ingesta alimentària porta a un afebliment de l’individu. 

5/ El tractament farmacològic amb antidiarreics i medicaments per al vòmit s’ha de restringir a determinats casos controlats pel metge.

6/ Els probiòtics, dels quals es parla molt actualment, són coadjuvants contra la diarrea.

* RECORDEM QUE….

>> La gastroenteritis comporta una reducció de la consistència de les deposicions i un augment de la seva freqüència. En nens lactants, un alt nombre de deposicions pot ser normal (fins a vuit)

>> La majoria de les gastroenteritis es resolen espontàniament.

>> Cal estar alerta de la possible deshidratació i afectació nutricional que pot comportar tot el procés. Cal prestar una atenció especial als nens petits.

>> L’única prevenció és la màxima higiene i vigilar els aliments que s’ingereixen.

>> El tractament farmacològic només s’ha de seguir per prescripció del metge, tot i que les solucions de rehidratació oral i els probiòtics, com el Lactobacillus, ens poden ajudar a millorar el quadre. 

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris