Avui tancat 972 47 73 88 663504332 663504332
Temps de lectura 2 min.

* De què parlem?

L’artritis reumatoide (AR) és una malaltia crònica que afecta les articulacions, el cor, la pell i altres òrgans. Es tracta d’una malaltia autoimmune, és a dir, que és conseqüència de factors que indueixen el cos a atacar el teixit sa. La causa real de la malaltia de moment és desconeguda. En l’AR el teixit atacat és una membrana que recobreix les articulacions, que les ajuda a mantenir la forma. Com a resultat d’això, els ossos poden canviar de posició, fet que comporta la deformació de l’articulació.

Aquesta malaltia és més freqüent en dones de mitjana edat i afecta les articulacions d’ambdós costats del cos de la mateixa manera (canells, genolls, dits de les mans, turmells…). Els símptomes més freqüents solen ser dolor articular lleu, rigidesa i fatiga.

Cal diferenciar l’AR d’una altra malaltia amb la qual a primer cop d’ull es pot confondre: l’osteoartritis. En aquest segon cas es produeix una alteració en els cartílags de les articulacions, però la malaltia no és autoimmune, sinó que està causada pel desgast del cartílag.

* Què es pot fer per prevenir l’AR?

A continuació exposem una sèrie de consells que no prevenen la malaltia però sí que poden fer més fàcil la vida de la persona afectada.

1. Cal evitar dur una vida agitada, amb molta activitat física i estrés. És recomanable dormir de vuit a deu hores i fer una bona migdiada.

2. Les activitats que requereixin molt esforç físic o moviments repetitius estan contraindicades.

3. Començar el dia amb un bany calent ajuda a disminuir la rigidesa de les articulacions.

4. Canviar l’estil de vida, com ara fer exercici físic moderat sense cansar-se (nedar, passejar o anar en bicicleta per terrenys plans) i seguir una dieta saludable poden ajudar a mantenir un bon estat general i, alhora, ajuden a millorar l’estat d’ànim. No cal dir que això també inclou deixar de fumar.

5. En repòs, cal mantenir una postura adequada sense doblegar les articulacions.

6. Cal usar un calçat que subjecti bé el taló i que alhora sigui prou ample per tal d’evitar fregaments que puguin produir lesions.

* RECORDEM QUE….

>> L’AR es una malaltia autoimmune que afecta les articulacions, concretament la membrana que les recobreix.

>> És una malaltia de causa desconeguda, i no és hereditària ni contagiosa.

>> Qui la pateix presenta dolor a les articulacions amb inflor i deformitat, rigidesa articular i fatiga, entre altres símptomes comuns.

>> Només el metge, després de fer una exploració de les articulacions i d’estudiar el resultat d’analítiques i radiografies, pot fer un bon diagnòstic.

>> Actualment no hi ha cap tractament curatiu per a aquest problema de salut, però un tractament primerenc pot ajudar a limitar-ne l’evolució.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris